Collserola treballa per eradicar la plaga dels ailants

www.btv.cat
Aquest any el Parc de Collserola ha tractat 18.000 ailants per eliminar-los. Aquest arbre és una espècie invasora, originària de la Xina, que comporta molts problemes per a la resta de plantes autòctones. Per això els tècnics del Parc Natural de Collserola treballen per eradicar-los, tot i que no és una tasca senzilla.
El 1994 els tècnics del Parc de Collserola es van adonar que la lluita contra l’ailant no seria fàcil. En ple mes de juliol, quan totes les plantes autòctones patien per la manca d’aigua, van decidir tallar uns ailants a la carretera de Sarrià. En tornar-hi dues setmanes més tard, en comptes de trobar-se uns troncs escapçats, es van trobar que els ailants s’havien multiplicat, i a més, estaven ben verds. Des de llavors va començar a investigar per descobrir com funcionava aquesta espècie per poder eliminar-la. Després de veure que arrencant-la tampoc no desapareixia van començar a provar diversos herbicides fins que l’any 2004 van trobar una barreja que funciona i encara utilitzen. Però perquè funcioni cal injectar-la a la base del tronc.
Els esforços del consorci aquest any es concentren a eliminar l’ailant femella. Volen evitar que encara es dispersin més i els ailants femenins són els que creen milers de llavors cada any que s’emporta el vent i creen nous nuclis de colonització d’ailants. L’ailant es pot trobar en tot tipus de climes i ambients. S’adapta tan bé que pot sobreviure al nord d’Alemanya, al Marroc o a la serra de Collserola.
Per poder arribar a tots els ailants femella del parc demanen la col·laboració veïnal, ja que molts ailants es troben en parcel·les privades. Qualsevol veí de la muntanya que tingui un ailant al jardí de casa es pot posar en contacte amb el Consorci del Parc Natural de Collserola i els tècnics vindran a eliminar-lo. Això sí, tallar i retirar l’arbre mort va a càrrec del propietari de la parcel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recordant Espriu

Recordant Espriu