Històries i videos


- Goigs de l'esglèsia de Santa Maria de Vallvidrera (1986): Imatges d'un recull de goigs fets pel rector de Vallvidrera Mn Antoni Oliver i Bauça. Estracte del próleg:
Amb motiu del mil.lenari del primer document que parla de la parroquia.
Es una data extraordinaria -un mil.lenari-, per a un fet tan casolà: un testament .
L'any 986 , un any desprès de la invasió sarraïna, Moció lega testamentàriament a Santa Maria de Vallvidrera una vinya plantada per ell a la seva esposa Lima.
Parròquia ennoblida d'anys i historia afaiçonada durant segles per el seu caràcter rural, i avui cosmopolita, composta per persones de múltiples procedències; parròquia màrtir, assatjada i malmesa per les tropes espanyoles de Felip V i exploliada i humiliada en la guerra del francès; parroquia honorada per els seus honorables rectors. Parròquia que va rebre el el darrer alè de Mn. Jacint Verdaguer, el poeta de la Pàtria ressorgent.
El PantaLa companyia" Mina de Aguas de Vallvidrera" va ser fundada el 1853 amb l¡objectiu de buscar aigua en el terme de Vallvidrera per canalitzar-la cap a Sarrià. Després de fer diferents estudis, la companyia cregué que el torrent més idoni era el de Can Sauró-Can Pujades, on es va fer la presa i un túnel que travessava la serra de Collserola cap al Pla de Barcelona. Es va trigar uns nou anys a foradar aquest que sortiria molt a la vora de la futura estació del Peu Funicular. Aquest túnel esdevindria el futur Minagrot per on passaria el carrilet. Des d'allà l'aigua anava canalitzada fins al desert de Sarrià on hi havia un repartidor *, després abastia tot Sarrià i anava a morir a la Torre Artós( avui plaça).
El pantà funcionà durant molts anys amb un guardià que vigilava el seu funcionament i drenatges. La vivenda del guardià, avui finalment rehabilitada.
Quan la companyia d'aigües de Barcelona va suministar aigua a Sarrià, la competència fou massa forta per la petita companyia de Vallvidrera, que va abandonar el Pantà.
Actualment el pantà no corre perill de desaparèixer i es un espai bucòlic al voltant del qual hi ha un espai  de
passejada.

(Document  tret de l'exposició fotogràfica del mil.lenari de Vallvidrera 1986)

Documental d'espai terra de TV3


 Documental Pantà de l'espai Terra de TV3

Hotel L'ideal Pavillon de Vallvidrera


L'ideal Pavillon fou construït com a hotel l'any 1908 per l'arquitecte Antoni Coll i Fort.Del any 1930 al 1936 va ser hotel residència i escola bressol regentada per monges .El 1945 es va dividir en habitatges.Té una bona orientació cap a solana, que era privilegi de salud segons la tradició higenista


CASINO DE LA RABASSADA
Informació  en l'enllaç i foto barcelona pdf
http://youtu.be/ybJLo50umWA


http://youtu.be/UtrvgGaqrkQ
 


  


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recordant Espriu

Recordant Espriu