Avui dimecres, xerrada de la Plataforma Aturem el Fracking: a les 19h al Centre Cívic.
QUÈ ÉS EL FRACKING?


La fracturació hidràulica o fractura hidràulica (en anglès “hydraulic fracturing” o “fracking”) és una tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material en el terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.
fracking-diagramweb1
Clica aquí per veure-ho ampliat: http://aturemfracking.files.wordpress.com/2012/12/fracking-diagramweb1.jpg?w=990
A causa de l’augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes, s’està popularitzant la seva ocupació en aquests últims anys , especialment en els Estats Units d’Amèrica.
Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica, ja que a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que juntament amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que contaminen tant el terreny com els aqüífers subterranis (veure apartat de notícies per a consultar accidents relacionats).
cartografia-fracking
Clica aquí per veure'l ampliat: http://aturemfracking.files.wordpress.com/2012/12/cartografia-fracking.jpg
Mapa del fracking a Catalunya. Font: L’accent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recordant Espriu

Recordant Espriu