Veïns de Collserola celebraran el 13 de març una consulta per separar-se de Barcelona
Europa Press
Els veïns de la serra de Collserola celebraran una consulta el dissabte 13 de març per separar-se de Barcelona davant de "la política de desafecció de l'Ajuntament", iniciativa que encapçala l'Associació Mont d'Orsà de veïns de Vallvidrera, ha explicat avui el portaveu de l'entitat, Francesc Comulada. Seguir leyendo el arículo
En declaracions a Europa Press, Comulada ha dit que podran participar uns 4.000 veïns majors de 16 anys que hauran de contestar 'sí' o 'no' a la pregunta amb la formulació aproximada de "Està d'acord amb la independència municipal de Vallvidrera sobre Barcelona?", cosa que servirà per comprovar el pols veïnal.
La iniciativa, que pren l'exemple de les consultes sobiranistes, va rebre el suport majoritari en una assemblea que van organitzar els veïns de Vallvidrera dimarts a la nit, i a la qual van acudir unes 60 persones, algunes residents d'altres zones de la serra --com Mas Auró, el Rectoret i el Tibidabo-- que han demanat participar a la consulta.
La gota que va vessar el got del descontentament veïnal va ser la decisió del Districte de Sarrià-Sant Gervasi d'enderrocar el 5 de maig del 2009 la masia municipal de Can Pujades, que era un referent per al barri, i pertanyia al seu patrimoni sentimental i cultural, segons els veïns.
Tot i això, els motius que esgrimeixen per celebrar la consulta són diversos després dels 20 primers anys de període democràtic en els quals "no es va fer res", i els deu anys següents que "s'ha fet poc" i queda molt per fer, segons Comulada, com crear una línia d'autobús nocturn, perquè de nit Vallvidrera es queda sense transport.
FALTA PARTICIPACIÓ
Ha destacat que Vallvidera té "un 40% de carrers sense asfaltar", fet que suposa un obstacle per als avis; que en tota la muntanya no hi ha ni una sola instal·lació esportiva coberta malgrat tenir temperatures de "cinc graus menys" que la resta de Barcelona, i la nul·la participació en decisions que afecten el barri, com restringir el trànsit privat al Tibidabo.
També ho ha exemplificat amb el fet que van haver d'acudir a la copisteria on es podia obtenir la documentació del concurs de la construcció d'una guarderia per aconseguir els plans. També ha lamentat que la regidora del districte, la socialista Sara Jaurrieta, s'ha reunit amb ells a la seu del Districte però no ha acudit mai des que va ser elegida el 2007 a comprovar 'in situ' les reivindicacions del barri.
Sí que s'acosta al barri l'oposició en bloc. Segons Comulada, el líder del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, ha visitat en diverses ocasions els veïns. El seu homòleg de CiU, Xavier Trias, ho farà demà; i el dirigent municipal d'ERC, Jordi Portabella, preveu anar-hi la setmana que ve.
Els veïns enviaran una carta amb les seves reivindicacions a l'alcalde, Jordi Hereu, i recolliran firmes. Creuen que el problema ve del Districte, però es dirigiran directament a Hereu perquè doni un cop sobre la taula i solucioni els seus problemes. Entre les propostes que han plantejat alguns veïns també figuren convertir-se en un districte independent o en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).
En declaracions a Europa Press, fonts del Districte han expressat el respecte per a "qualsevol forma de participació que considerin oportú", i ha assegurat que Vallvidrera "no havia tingut mai tanta inversió en la seva història". El 2008 va rebre 302.000 euros i, el 2009, 1,2 milions, a més dels diners per construir la guarderia.
Les mateixes fonts han dit que rep més per habitant que altres barris de la ciutat. Han assegurat que el Districte té "sensibilitat" amb els veïns i han acusat l'entitat de trencar relacions, al contrari que una altra entitat de Vallvidrera, que acudeix a les reunions. En relació amb la masia, han destacat que no estava catalogada, amenaçava de ruïna i se situava en terreny qualificat com a parc forestal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada