Però més enllà de les fredes xifres, aquesta bretxa social es tradueix en persones que afronten un dia a dia concret i totalment dispar i que en el cas dels barris més empobrits té a veure amb una vida marcada pels desnonaments (recordem que Ciutat Meridiana és el barri de l’estat espanyol on més execucions hipotecàries s’han produït), la creixent pobresa i l’autèntica supervivència. Una realitat, cal destacar, que afecta amb especial virulència a determinats col·lectius: joves, dones i persones immigrades. És un paisatge social que copsem de primera mà i de mil maneres als nostres carrers, i que és corroborat per tants professionals dels serveis socials que no fan més que repetir que es troben literalment “desbordats”. El que està clar és que, avui dia, néixer a diferents barris d’una mateixa ciutat com Barcelona pot implicar tenir trajectòries vitals totalment diferents.
Les causes de com hem arribat a aquesta fractura social tenen a veure amb la crisi, però van molt més enllà. Per una banda, és obvi que l’atur, la precarietat laboral o l’impacte de les retallades en serveis públics són especialment significatius a determinats indrets. Per posar només un exemple: a barris com la Zona Franca l’atur afecta a gairebé el 20% de la població, mentre que a d’altres, com a Vallvidrera, aquesta xifra és cinc vegades inferior. Per altra banda, existeixen elements molt més de fons, i que tenen a veure amb la manca de polítiques veritablement orientades a la inclusió social i a la redistribució de la riquesa.
El resultat de tot aquest escenari és molt preocupant: Barcelona, aparador per turistes de tot el món, camina progressivament cap a la creació de guetos en els que el conflicte social està més que servit i en el que multitud de persones no tenen garantides la seva existència diària. Quan a poc més d’un any es comença a parlar de les eleccions municipals de 2015, no sembla existir un altre debat més urgent que el de trobar mesures i polítiques concretes que posin fre a aquesta Barcelona cada dia més polaritzada.
Òscar Mateos
És professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Escriu al bloc personal “Todo es posible”.
Link de l'article original: http://www.social.cat/opinio/barcelona-quan-la-desigualtat-es-fa-insuportable
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada