Les reivindicacions dels barris de muntanya contra el PEPNat prenen forma en una jornada per defensar Collserola

El moviment veïnal i ecologista s’organitzen i comparteixen experiències contra el Pla Especial i critiquen la falta de representació social en la seva redacció

MARC COROMINAS JUDIT PASTOR MAR ROMERO CARLOTA SERRA de Districte 11




Link a la notícia

La Plataforma en Defensa del Parc de Collserola i la FAVB han organitzat unes jornades de debat sobre el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i el Paisatge (PEPNat) de Collserola a la Casa Orlandai de Sarrià el cap de setmana del 6 de juny. Les jornades han comptat amb xerrades, presentacions, passejades i debats al voltant del PEPNat, el PGM i les diferents reivindicacions dels veïns dels barris de muntanya. 



“Tot i viure en paral·lel no ens havíem trobat mai de forma transversal” així definia un dels organitzadors la situació dels barris limítrofs al parc en qüestió. Precisament l’objectiu d’aquestes jornades era ser un punt de trobada -i també de partida- per posar en comú una sèrie de problemes que tenen els veïns d’aquesta zona, més enllà dels relacionats amb Collserola.


A més, la trobada va suposar un espai de confluència entre dos moviments molt diferents però que davant la situació s’han unit. D’una banda, elmoviment veïnal caracteritzat per la defensa de les condicions de vida de les persones i la comoditat i interessos (que sovint poden ser vistos com a egoistes) veïnals; d’altra banda el moviment ecologista, caracteritzat per la defensa de la natura i la preservació de la biodiversitat.


“La funció de Collserola no és satisfer els dèficits de les ciutats que l’envolten. No és una zona verda urbana, és un Parc Natural i ha de ser tractat com a tal”

Les xerrades van combinar dos vessants sobre la problemàtica. Primer es van tractar els temes més tècnics que feien referència a la legislació que regula el Parc, i, posteriorment, va ser el torn dels veïns i veïnes dels diferents barris que van posar en comú les seves reivindicacions, no només sobre Collserola.


La primera part va servir per fer una radiografia de la situació dels parcs naturals en l'àmbit català. El ponent, Josep Germain, va denunciar el baix nivell de protecció assignat als espais naturals, la poca inversió per part de l’administració i les retallades en els seus pressupostos. Germain va donar molta importància al fet que “Collserola és un parc natural i no pot ser considerat el Central Park de Barcelona”, ja que requereix una protecció i té unes característques molt diferents de la d’un simple parc urbà o zona verda. En aquest sentit es va insistir en les necessitats especials que requereix Collserola, com és la creació de connexions amb altres espais naturals, ampliar els límits del parc per protegir-lo de l’especulació urbanística, i evitar la fronterització entre la ciutat i el parc.



Els límits del Parc foren un dels principals debats i reivindicacions dels ponents.

Durant la segona ponència es va fer una presentació de l’estudi realitzat per un grup de recerca de la UAB (I.C.T.A) que defineix els principals problemes que pateix el parc i els reptes que s’haurien de contemplar en un Pla Especial. Entre les recomanacions hi ha la creació d’àrees de connexió entre el parc i altres espais naturals, l’ampliació dels límits del PEPCo (més grans encara que els del PEPNat), crear àrees de transició per combatre la fronterització i l’aïllament del parc amb la ciutat i viceversa; la reclassificació cap a sòl no urbanitzable.

Per últim, la conclusió de la jornada se centrava a obtenir suport de la ciutadania per tal que els nous ajuntaments, la Generalitat i les diverses administracions encarregades retirin el PEPNat i n’iniciïn una nova redacció que es basi en el PEPCo però que s’adeqüi a la realitat de la zona. És a dir, un pla que rebutgi la urbanització de l’espai i l’ús d’energies no renovables i que es faci un nou model amb plena i real participació de les veïnes i veïns, tot garantint la prioritat de l’interès públic per sobre del privat, amb respecte per les persones que habiten a la zona influència del Parc.

D’altra banda, el segon eix de la jornada d’aquest cap de setmana fou la trobada i posada en comú de les problemàtiques dels barris de muntanya. Adjuntem un infogràfia que les recull:



Infografia de les reivindicacions dels barris de muntanya / Judit Pastor





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recordant Espriu

Recordant Espriu